Seminar 22 Oktober in Antwerpen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in.

Ontwikkel de woordenschat van de leerlingen in groep 7/8

Kinderen met een grote woordenschat doen het beter op school en hebben een grotere kans op succes in het voortgezet onderwijs.

Ontvang een voorbeeldthema

Informatie bijeenkomsten

Als u meer informatie wilt ontvangen over het lesmateriaal neem dan deel aan onze online informatie bijeenkomsten.
Schrijf je nu in

Combinatie van digitaal en papier

Woordenboost is een combinatie van digitaal en papieren lesmateriaal. 40 thema’s met elk 10 schooltaalwoorden en diverse oefenvormen zorgen ervoor dat iedere leerling zijn woordenschat op peil brengt. Dit leidt direct naar betere schoolresultaten.

Adaptieve applicatie

 • 40 thema's van 10 woorden
 • Diagnostische toets per thema
 • Eindtoets per hoofdstuk van 4 thema's
 • 8 verschillende oefenvormen
 • Dashboard resultatenoverzicht voor de leerkracht
 • Klassikaal en individueel inzetbaar
 • Inzetbaar in combinatie klassen

Hardcover oefenschriften

 • 4 actieve werkvormen per thema
 • Actieve woordenschattoetsen per hoofdstuk
 • Een persoonlijk woordenboek (door iedere leerling samen te stellen)

Poster woordenschat

 • Alle woorden handig op een rij

Leskaarten

 • Handleiding & Lessuggesties

Bestel en ga aan de slag met Woordenboost

Woordenboost

Thematische aanpak

Het materiaal van Woordenboost PO sluit aan bij de Viertakt (Verhallen) doordat de makers van Woordenboost de woorden ingedeeld hebben in betekenisvolle thema’s. De Viertakt komt ook terug in de opdrachten.  

Actief uitbreiden woordenschat

In de actieve oefenvormen zijn leerlingen enerzijds praktisch bezig met de taal: de leerlingen krijgen een thuisopdracht en gebruiken de woorden zo in interactie met hun familieleden.

Daarnaast zijn er opdrachten waarin de leerlingen creatief met de taal bezig zijn: verhalen, gedichten, songteksten schrijven, taalspelletjes spelen.

Ook evalueren en reflecteren leerlingen op hun eigen woordenschatkennis, doordat ze hun persoonlijke woordenboek samenstellen. Met deze toepassing bedenken leerlingen welke woorden voor hen nuttig zijn om op te nemen in hun persoonlijke woordenboek. Dat vergroot meteen ook de kans dat ze deze woorden onthouden en gebruiken.

Passief uitbreiden woordenschat

Leerlingen leren de woorden via een thema eerst passief aan, waarna ze de woorden actief gaan gebruiken. In de oefeningen zijn leerlingen o.a. bezig met het leggen van verbanden tussen woorden; welke woorden passen bij elkaar of zijn juist tegengesteld? Welk woord past het beste in de zin? Doordat Woordenboost teksten aanbiedt per thema wordt het begrijpend lezen hierin ook meegenomen.

Variatie in oefenvormen

In het lesmateriaal van Woordenboost zijn voor het aanleren van woorden  verschillende oefenvormen uitgewerkt. Naast een omschrijving en een afbeelding van ieder woord, kunnen de leerlingen het woord ook beluisteren.

Elk thema begint met een tekst waarin de woorden van het thema in een bepaalde context geplaatst zijn.

Als leerlingen in de tekst over deze thema-woorden scrollen, krijgen de leerlingen een omschrijving en een afbeelding te zien. Voor het aanleren van nieuwe woorden is dit de start.

In de ‘synoniemen oefening’ en de oefening ‘Welke woorden passen bij elkaar?’  verbinden leerlingen de nieuwe woorden met woorden die ze al kennen.

Door het lezen van de teksten, leren leerlingen ook de betekenis van de woorden die ze aanleren.